Cultuur & Steden

Málaga

img10Málaga is een erg ondergewaardeerde stad en voor velen een ontdekking. (1h) Beklim de Kathedraal of maak een stevige wandeling naar het kasteel van Gibralfaro voor indrukwekkende uitzichten over de stad en de havens. Laat je verwonderen door duizenden lichtjes zodra de zon onder gaat en geniet. De stad ademt cultuur en heeft tal van bijzondere monumenten en gebouwen zoals het Pablo Picasso en het Centre Pompidou museum. Bezoek de Moorse vesting Alcazaba, het Teatro Romano, Kasteel Gibralfaro of de stierenvechtersarena ‘Plaza de Toros La Malagueta’. Een absolute aanrader is de versmarkt Atarazanas; Atarazanas betekent in het Arabisch ‘plaats waar schepen gerepareerd worden’. Tot de 19e eeuw was de hal in gebruik als scheepswerf. Daarna is het de lokale markt geworden waar iedere dag de marktkooplui hun verse producten aanbieden.. Ook de imposante Kathedraal, de Basiliek ‘la Virgen de la Victoría’ of één van de prachtige kerken zijn een bezoekje meer dan waard. Proef de locale wijn in de oudste bodega Casa Antigua of El Pimpi.

Granada

Een daguitstap naar (1.5h) is een absolute aanrader! Proef het Moorse verleden en breng een bezoek aan het indrukwekkende Alhambra(Moorse burcht en paleizen), of de Moorse wijk Albayzín in Granada, gelegen aan de voet van de indrukwekkende Sierra Nevada. De pracht van het Alhambra  gecombineerd met een half dagje kuieren door de smalle straatjes van het “oude” Granada zullen een onvergetelijke indruk achterlaten! (denk eraan om tijdig tickets te reserveren, vraag ons info!)

Córdoba

img11Córdoba (2.5h) is in de eerste plaats beroemd om zijn Mezquita, de derde grootste moskee ter wereld. Er staan meer dan 850 pilaren met roodwitte bogen. Voor 1523 waren dat er 400 meer. Deze pilaren werden verwijderd om midden in de moskee een cathedraal te kunnen bouwen. Toen de kerk klaar was, kreeg Karel de Vijfde er spijt van dat hij toestemming voor de bouw had gegeven. De betovering is er echter niet minder om en het bouwwerk is er nog specialer door geworden. Córdoba  is een stad vol geschiedenis. Het volledige oude centrum van Córdoba werd overigens uitgeroepen tot Wereldcultuurerfgoed en is de geboortestad van de filosoof Seneca.

Naast de Mezquita telt Córdoba nog heel wat meer culturele parels als het Alcázar de los Reyes Cristianos. Zo zijn de Romeinse brug en de Joodse wijk (Juderia) met zijn smalle middeleeuwse straatjes en de synagoge uitstekend bewaard gebleven. Doorheen de stad vindt u tal van bouwwerken die getuigen van de Romeinse, Arabische, Joodse en Christelijke invloeden. Het ontdekken méér dan waard!

Cadiz

img10Het oogverblindend witte Cadiz (3h) met haar mysterieuze steegjes, straatjes en uitzichttorentjes is de oudste stad van Europa. Op de punt van de landtong  valt het Castillo de Santa Catalina het meeste op. Vanuit de op de vestingen aangelegde tuin heb je een mooi zicht over het strand en de stad. In het centrum is de prachtige Kathedraal met zijn goudkleurige koepel prominent aanwezig. De klokkentoren van de kathedraal kun je beklimmen. De nauwe straatjes van het centrum worden met elkaar verbonden door mooie pleinen. Bezienswaardig is ook de Oratorio de la Santa Cueva. In deze barokkerk zijn fresco’s van Francisco de Goya en een Madonna van Murillo te bewonderen. Wil je op een heel aparte manier over de stad Cadiz uitkijken, dan moet je echt naar de Torre Tavira gaan. In deze oude wachttoren zit een camera obscura. Via lenzen en spiegels …., afijn ga maar liever zelf kijken.

Marbella

Slenteren door het oude centrum van Marbella(1.5h) en dan even uitrusten op Plaza de los Naranjos, het bekende sinaasappelpleintje. Chique jachten en exclusieve auto’s zie je in de mondaine jachthaven Puerto Banús.

Ronda

Ronda(2h) behoort tot één van de oudste steden van Spanje en is bekend om zijn spectaculaire ligging op de top van een imposante rots. U heeft er een adembenemend zicht op de bergengte, de Tajo.

img11Ronda biedt een mengelmoes van Moorse bouwwerken, kerken en arena’s. Wist u dat de oudste arena voor stierengevechten zich in Ronda bevindt? Eenmaal per jaar worden in de arena nog stierengevechten gehouden (september). Tijdens de rest van het jaar is het een prachtig museum. De Arabische Baden van Ronda “Baños de los Arabes” zijn de best bewaarde van heel Spanje. Hier werd vroeger water gepompt uit de rivier wat via het aquaduct naar de baden liep. Indrukwekkend is te weten dat dit is bedacht en ontwikkeld tussen 1136 en 1206 door engineer Abu al Tz ibn Razaz Al-Jazari. Maar hét symbool van Ronda is uiteraard de ‘nieuwe’ brug uit 1793.