Cómpeta

Cómpeta perla de la Axarquia – zijn ligging, geschiedenis en omgeving

Cómpeta (ook bekend als de parel van Axarquia) : Het lieflijke witgekalkte dorp (pueblo blanco) Competa nestelt zich tegen de heuvels van de Sierra Almijara op een 50’ rijden van Malaga airport en slechts 15 km van de Costa del Sol vandaan. Het is een niet zo bekend maar veelzijdig gebied, weg van het massatoerisme, met 300 dagen zon per jaar en een gemiddelde temperatuur rond 20°, schitterende vergezichten en een erg behulpzame lokale bevolking.

img10De geschiedenis van Cómpeta gaat 2000 jaar terug en wordt Romeinse oorsprong toegeschreven. Zijn naam vindt zijn oorsprong in het latijn Compita-Orum wat “kruispunt” betekent. Het was een plaats waar Romeinen hun feesten hielden en handel dreven ; in de 15de eeuw het toneel van de strijd tussen de moren en de Christenen. Cómpeta ligt op een boogscheut van de Maroma die met zijn 2065 m de hoogste berg van de Sierra Tejada is . Het dorp ligt op 638 meter hoogte en biedt spectaculaire vergezichten op de bergen en de zee.  Het uitgestrekte Nationale Park van Tejeda, tussen Granada en Malaga, ligt letterlijk op je deurdrempel.

Winter en zomer vind je er mensen op het gezellige dorpsplein ,op de terassen en in de smalle straatjes. Wandelaars, locals, toeristen, fietsers van alle nationaliteiten…

De Sierra de Almijara achter Cómpeta is een natuurpark en het Walhalla voor de wandelaar en biker. Dit is het echte Andalusië weg van het massatoerisme en de wolkenkrabbers maar met de mooie stranden van de Costa del Sol binnen handbereik.

Zuidelijk vind je prachtige kliffen en baaitjes met lange zandstranden. Zo biedt Torre del Mar op een half uur rijden je meer dan 4 km zandstranden, restaurants en bars. Ten oosten ligt Nerja op een half uur met zijn grotten, stranden en Balcón de Europa.

img10Bars & Restaurants : de meeste activiteit vind je op het plein voor de kerk. Er zijn verschillende uitstekende restaurants , bars en bodegas in het dorp, waar je lekker kan eten, van een eenvoudige tapa tot culinaire specialiteiten.

Shops : in Cómpeta vind je alles wat je nodig hebt (vlees,vis,brood,groenten en andere eetwaren). Er zijn verschillende supermarkten, souvenir shops, kunstgalerijen, bakker, visboer, banken en geldautomaten. De lokale markt op zaterdagmorgen is een kleurrijke bedoening waar je lokale groenten, kleding, voeding en andere zaken op de kop kan tikken.